2018-09-24

Examen de conducere: Tips & Tricks

Ce sfaturi am eu, după ce am luat examenul teoretic, dar picat examenul de conducere în Cluj-Napoca?
  1. Învață la perfecție regulile de prioritate. Trebuie să știi unde trebuie să te uiți dacă vin mașini cărora trebuie să le dai voie.
    • Aici am greșit din cauză că voiam să dau voie și unora ce nu aveau prioritate într-o intersecție. 6 puncte
  2. Nu lăsa polițistul să te încurce. Când spune ceva neclar sau aparent contradictoriu, nu executa, ci oprește (pune avariile dacă e necesar) și întreabă-l.
    • Aici am greșit iarăși. Polițistul mi-a ordonat: "Continuă în față, conform indicatorului", indicator pe care eu mi-l amintesc să arate cam așa:
      • Am mers în față, spre drumul fără ieșire. Asta s-a considerat "încadrarea necorespunzătoare în raport cu direcția de mers indicată", și am pierdut încă 6 puncte. Poate că trebuia să contest acest lucru, de vreme ce eu am mers în față conform hărții de pe indicator; sau măcar să îl întreb pe dl. polițist: "Sunteți sigur? Să mergem în fundătură?". Dar nu mi-a venit pe loc acest comentariu.
      • Acest mic regret mă face să vă sfătuiesc să comentați cu dl. polițist. Și el e om, și dacă face astfel de capcane ca să scape de voi, atunci și voi meritați cel puțin același nivel de respect, adică aveți dreptul de a-l întreba.
      • Nu am găsit acest indicator pe Google Maps (e mai nou decât Street View din 2011); poate că o să îi fac poză într-o zi.
    • O altă zonă dubioasă, la care a fost depunctat altcineva, a fost următorul sens giratoriu:
      • În acest sens giratoriu există o bifurcație înspre Nord-Vest. Aceste două drumuri sunt considerate de către polițistul meu ca fiind două ieșiri din sens; dar acest lucru nu e clar; de exemplu, în acest moment, pe Google Maps e doar o ieșire din sens, iar drumul se bifurcă ulterior (marcat ca o intersecție în exteriorul sensului).
      • Iarăși, e obligația voastră să întrebați dacă aceste ieșiri se numără ca una sau două. 
    • Colegul meu a întrebat "Aici?" - dar polițistul a repetat doar "A treia ieșire". În acel moment, colegul a continuat prin sensul giratoriu (și dl. polițist i-a dat 6 puncte și lui).
      • Trebuie să insistați cu întrebările, dacă răspunsul nu e deloc util. La acest răspuns, mă îndoiesc de sinceritatea dlui. polițist. Ce trebuia să facă elevul? să oprească în sens și să îl întrebe dacă astea sunt două ieșiri sau una? Sau să se învârtă în sens până lămurește?
  3. Nu lăsa motorul să moară, în special când ești emoționat. Orice ar fi, accident, incendiu, dezastru - pornirea se face într-un anumit ritm, și nu trebuie să lași ambreiajul prea rapid, altfel rămâi tot pe loc, dar cu 5 puncte mai mult. Consider că e într-adevăr periculos să îți moară motorul, și că trebuie să înveți să îți controlezi emoțiile. 
    • Aici, am greșit de două ori. Prima dată eram în intersecția menționată 1. și trebuia să pornesc; a doua oară dădeam cu spatele (întorcând dintr-o fundătură de la punctul 2.). Când dai cu spatele, ascultă atent motorul, și dacă merge greu, fie ușurează-i sarcina (ambreiaj), fie dă-i mai mult combustibil (accelerație). 2 x 5 = 10 puncte
Totalul meu: 22 de puncte.

No comments:

Post a Comment

Share your insights!